ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Στο νέο μετεκλογικό τοπίο, στο οποίο όμως οι συσχετισμοί και οι αντιλήψεις παραμένουν λίγο-πολύ οι ίδιες εντός του πανεπιστημίου, ανοίγονται νέα πεδία και διευρύνονται τα περιθώρια για νέους αγώνες. Οι διεκδικήσεις του προηγούμενου διαστήματος πρέπει να μείνουν ψηλά στην ιεράρχηση, τόσο για την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις σχετικά με την παιδεία, όσο και για την αναβάθμιση τους και την βήμα-βήμα επίτευξη στόχων, όπως π.χ. η καθολική μέριμνα. Οι όποιες δεσμεύσεις του νέου υπουργού για δικαίωση των αιτημάτων αγώνων του προηγούμενου διαστήματος δεν πρέπει να φέρει το φοιτητικό κίνημα σε αμηχανία αλλά αντιθέτως να απελευθερώσει μία δημιουργική δύναμη για ένα κίνημα οργανωμένο πάνω σε δημοκρατικές αρχές και θετικά προτάγματα. Σε αυτή τη διαδικασία νέες θετικές παραστάσεις νίκης στην καθημερινότητα μας μπορούν να να λειτουργήσουν καταλυτικά προκειμένου το Φοιτητικό Κίνημα να βρεθεί στο προσκήνιο των εξελίξεων. Παράλληλα μια προωθητική διεργασία για τον μετασχηματισμό του Πανεπιστημίου απαιτεί ένα νέο όραμα, τον στρατηγικό ορίζοντα του Πανεπιστημίου των Αναγκών. Σε αυτόν τον ορίζοντα φαντάζει επιτακτική η ενίσχυση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπρέπειά μας και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Για το φοιτητικό κίνημα

Συνεπώς, στο κατεξοχήν πεδίο δράσης μας, το πανεπιστήμιο, συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα μέχρι τώρα αιτήματά μας θέτοντας και νέες αιχμές για τις οποίες το φοιτητικό κίνημα καλείται να παλέψει. Ενα πανεπιστήμιο που απαντάει στις ανάγκες μας είναι:

  • Το δωρεάν και δημόσιο χωρίς ταξικούς φραγμούς.

  • βασικός χώρος κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης των φοιτητών και φοιτητριών.

  • αυτό που παρέχει ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα και πτυχία,

  • με καθολική μέριμνα( στέγαση, σίτιση ,ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή συγγραμμάτων)

  • χωρίς όριο φοίτησης

  • χωρίς εργολαβίες που θίγουν τους τωρινούς και μελλοντικούς εργαζομένους και υπονομεύουν την λειτουργία των ιδρυμάτων

Μιλώντας για δημοκρατία μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, διεκδικούμε

  • τη συμμετοχή των φοιτητών και των φοιτητριών στη διαμόρφωση του γνωστικού τους αντικειμένου, των προγραμμάτων σπουδών και στη διοίκηση του Πανεπιστημίου από κοινού με εργαζόμενους και ΔΕΠ

  • τον εκδημοκρατισμό των συλλογικών διαδικασιών, όπως είναι οι συνελεύσεις του φοιτητικού συλλόγου.

Το φοιτητικό κίνημα έχοντας μια θέση προωθητικής κριτικής και μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες, με την προϋποθεση πως θα εμβαθύνουν σε δημοκρατία, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για την διαμόρφωση μιας ριζοσπαστικής θέσμισης για το Πανεπιστήμιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα φοιτητικό κίνημα όχι πια μόνο αμυντικό αλλά δημιουργικό.

Για την δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου

Για εμάς μοναδική εγγύηση δημοκρατικής και διαφανούς λειτουργίας του φοιτητικού συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση ως ύψιστο όργανο λήψης συλλογικών αποφάσεων, χώρος ελεύθερης έκφρασης και εργαλείο αυτοπροσδιορισμού των προβλημάτων του ίδιου του φοιτητικού συλλόγου. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν η πρόσφατη νεοσυσταθείσα τριμελής επιτροπή από τις καθεστωτικές παρατάξεις του πανεπιστημίου ΔΑΠ,ΠΑΣΠ και ΚΝΕ σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές πρόκειται προφανώς για κινήσεις που θέλουν να θολώσουν τα νερά παρά για την πραγματική δημιουργία φοιτητικής εστίας . Θεωρούμε την συνεργασία αυτή που οι καθεστωτικές παρατάξεις επεδίωξαν κάτω από το τραπέζι, αφήνοντας τον λόγο του Φοιτητή στο περιθώριο με διαδικασίες κλειστές και αυθαίρετες που υποκαθιστούν την Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απλά μια τακτική για τον αποπροσανατολισμό των φοιτητών, αφού εμφανίζονται χωρίς συγκροτημένο σχέδιο. Η δήθεν κινητοποίηση των καθεστωτικών παρατάξεων που ως τώρα εσκεμμένα αδιαφορούσαν για το χρόνιο αυτό πρόβλημα δεν είναι παρά ένα θέατρο του παραλόγου. Τέλός είναι ειρωνεία όταν η κειΚΝΕ, που τόσο σθεναρά διαχωρίζει τις θέσεις της από τις υπόλοιπες κινηματικές δυνάμεις του ΠΑΠΕΙ ,τόσο εύκολα συνεργάζεται με την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Οι “σύντροφοι¨ μας δείχνουν καθαρά την πλευρά που έχουν επιλέξει.

Να λάβουμε λοιπόν άμεσες δράσεις για να πολιτικοποιήσουμε την καθημερινότητά μας, να επανασυστήσουμε την κοινωνική διάσταση του Πανεπιστημίου, να εμφυσήσουμε τις πρακτικές της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της ισότητας. αρενΕίναι διακύβευμα των καιρών άλλωστε, να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια διαλεκτική σχέση του κοινωνικού με το πολιτικό πεδίο, που θα λειτουργεί προωθητικά για την κοινωνία.

This entry was posted in ΠΛΑΙΣΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ - ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΗΣ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s