Για τους πρωτοετείς

 ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!

     
      Κάποιοι…
τσακώθηκαν για το ποιός θα σε (πρωτο) εξυπηρετήσει δήθεν για το καλό σου..

            Κάποιοι άλλοι… σεσυμβούλευσαν να κοιτάς μόνο τα μαθήματά σου για να τελειώνεις γρήγορα…

            Εμείς απλά σου επισημαίνουμε ότι το πανεπιστήμιο πέρα από μάθημα, σκέψη, έρευνα, αμφισβήτηση, σημαίνει και φαντασία, δημιουργικότητα, συλλογική δράση, αντίσταση ακόμα και εξέγερση.

                       ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΡΑΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ!

Σε υποδέχονται χαμογελαστοί οι “καλύτεροι σου φίλοι”. Σου σφίγγουν το χέρι, σε καλούν σε πάρτυ. Στα προσφέρουν όλα απλόχερα, “χωρίς αντάλλαγμα”. Σου αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση, η οποία θέλει το πανεπιστήμιο και την κοινωνία σε συνθήκες πλήρης αποσύνθεσης.

Τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις έχουν κατακερματίσει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κατακτήσεις δεκαετιών ληστεύονται για χάρη των τραπεζών. Με αφορμή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τα πάντα τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση και για την ώρα το αποτέλεσμα αυτής της “διαπραγμάτευσης” είναι τραγικό για όλη την κοινωνία . Μειώσεις μισθών,  επιβολή έκτακτων φόρων (χαράτσια), ανεργία, ανασφάλεια, είναι η νέα πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει το κάθε νοικοκυριό .

            Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η πολιτική αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού μέσω της επιβολής ενός εργασιακού μεσαίωνα συνεχίζεται στο πανεπιστήμιο με τον νόμο-πλαίσιο,  ο οποίος υποβαθμίζει την ποιότητα σπουδών, απαξιώνει τα πτυχία, αφαιρώντας μας συν τοις άλλοις, με τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης, και την δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.

Η επίθεση που δέχεται η κοινωνία είναι συνολική. Συνολική πρέπει να είναι και η απάντηση!

Η απάντησή μας, η απάντηση της αριστεράς, σε μία κοινωνία στην οποία τα μέλη της μαθητεύουν στο δρόμο της επικράτησης του ατομικού συμφέροντος, έρχεται να προτάξει τη συλλογική δράση ως αντίδοτο και μόνη λύση. Σε αυτήν την ολομέτωπη
επίθεση σε νεολαία και εργαζομένους, στον πόλεμο που έχει κηρυχθεί ενάντια σε ολόκληρη την κοινωνία ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα χάσει ο καθένας μόνος του.

Η συλλογικότητα ως επιλογή ζωής δεν είναι κάτι “γραφικό” όπως

προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά κάτι αναγκαίο.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

            Σύλλογος Φοιτητών: Από τη στιγμή που εισέρχεσαι στη σχολή, αποτελείς αυτομάτως μέλος του συλλόγου φοιτητών και μπορείς να συμμετάσχεις στα όργανα που τον απαρτίζουν, όπως το Διοικητικό Συμβούλιο και άκρως σημαντική για όλους μας Γενική Συνέλευση.

            Γενική Συνέλευση: Κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο σημαντικότερο αυτό όργανο  είτε ατομικά είτε μέσω μιας παράταξης ή συλλογικότητας. Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου μας και αποφασίζει για κάθε θέμα που δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου και ακόμη ασκεί εποπτεία και έλεγχο στα άλλα όργανα του Συλλόγου μας. Κατά συνέπεια η συμμετοχή όλων στο όργανο αυτό είναι καθοριστικής σημασίας.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΑΣ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ…

Είμαστε αυτοί που δραστηριοποιούνται ενάντια στα μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών. Που συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα της πλατείας Συντάγματος μαζί με χιλιάδες εργαζομένους, αλλά και μέσα στο πανεπιστήμιο με τις μαζικές καταλήψεις, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι το φοιτητικό και εργατικό κίνημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Είμαστε αυτοί που μάθαμε στο δρόμο να νικάμε, απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στα αντιδραστικά νομο-πλαίσια των “φωστήρων” του Υπουργείου Παιδείας και την εξίσωση προς τα κάτω των πανεπιστημίων.

Είμαστε αυτοί που ,τον περσινό Σεπτέμβρη, με πολυήμερες καταλήψεις παλέψαμε για την απόσυρση του νόμου-Διαμαντοπούλου .

Είμαστε αυτοί που μέσα από δημοκρατικές γενικές συνελεύσεις και μαζικές διαδηλώσεις  θα εμποδίσουμε την κυβέρνηση να συγκροτήσει τα Συμβούλια Διοίκησης και να εφαρμόσει το νέο νόμο έκτρωμα που μας αμαυρώνει το μέλλον.
   Είμαστε ένα αυτόνομο πολυσυλλεκτικό σχήμα της αριστεράς των κινημάτων, που αποφασίζει συλλογικά, με ανοιχτές διαδικασίες προς όλους και συμμετέχει στα πολιτικά δρώμενα της σχολής και της κοινωνίας γενικότερα. Τοποθετούμε το εμείς πάνω από το εγώ, γιατί στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις, και αγωνιζόμαστε μαζί με τον ευρύτερο κόσμο της εργασίας, οραματιζόμενοι μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Επιδιώκουμε την όξυνση των κοινωνικών διεκδικήσεων και διαφωνούμε με κάθε λογική εφησυχασμού και μοιρολατρίας. Επιλέγουμε ριζοσπαστικές μορφές δράσης. Ενώνουμε τη φωνή μας και με άλλα κοινωνικά κινήματα όπως αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό, γυναικών, οικολογικό.

Συντονίζουμε πανελλαδικά τη δράση μας και με άλλες σχολές, ενώ εμμένουμε στη σημασία της ενότητας στη δράση της αριστεράς διότι θεωρούμε ότι στην παρούσα πολιτική συγκυρία η αριστερά δεν έχει την πολυτέλεια να αναλίσκεται σε θεωρητικές διαφωνίες και περαιτέρω διασπάσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς μπορεί να είναι αποτελεσματική και νικηφόρα. Φιλοδοξούμε να γίνει πιο πλατιά η ενότητα αυτή. Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του χθες και οργανώνουμε τους αγώνες του αύριο.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ…

Πολλές φορές κατηγορούν την αριστερά ότι αγωνιζόμαστε για κάτι που δεν μπορεί να έρθει, μας λένε ότι δεν είμαστε ρεαλιστές…Κι όμως, “απραγματοποίητο είναι μονάχα ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά” (Ν. Καζαντζάκης). Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε ακόμα πράγματα στο βαθμό που θα θέλαμε είναι διότι δεν έχουμε αλλάξει τις συνήθειες μας, τις συνειδήσεις μας, διότι ως κοινωνία συνεχίζουμε να μετριάζουμε τους πόθους μας.

Ως Αριστερή Ενότητα ΠΑ.ΠΕΙ. Αυτή τη στιγμή δεν αγωνιζόμαστε για να διαφυλάξουμε το Πανεπιστήμιο του παρελθόντος, αλλά αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε το μέλλον που μας ετοίμασαν! Παλεύουμε για τον κόσμο των αναγκών, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.

Ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις ότι η αντι-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μπορεί να ανατραπεί… αλλά ότι μπορεί να κάνει την παιδεία καλύτερη.!


This entry was posted in UNCATEGORIZED. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s