ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ.Σ. ΣΤΙΣ 11/11

Σαρανταδύο χρόνια μετά, η φοιτητική εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου ενάντια στην φασιστική χούντα των συνταγματαρχών, αποκτά μία κρίσιμη επικαιρότητα, μια επικαιρότητα πιο έντονη από ποτέ. Η απαίτηση των φοιτητών για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και στις τρεις πτυχές της φαντάζει σήμερα πιο αναγκαία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Μπορεί στις μέρες μας να μην επικρατεί μια κλασσική στρατιωτική δικτατορία, όμως ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς υποβάθμισης της δημοκρατίας και των διαδικασιών της καθώς και συρρίκνωσης των, με πολύχρονους αγώνες, κεκτημένων κοινωνικών δικαιωμάτων των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και των εργαζομένων. Κατά την διάρκεια τέτοιων ιστορικών περιόδων αναδύεται η ανάγκη δημιουργίας των δικών μας σύγχρονων «Πολυτεχνείων» που θα αντισταθούν και θα ανατρέψουν τις δικές μας χούντες, τις χούντες των μνημονίων. Με πρωτοπορία το φοιτητικό κίνημα, ο λαός καλείται να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση συνεχούς κατάλυσης της δημοκρατίας για χάρη της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και των εξοντωτικών για την μεσαία τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μέτρων που επιβάλλουν. Οι φοιτητές και γενικότερα η νεολαία επιβάλλεται να υπερασπιστεί το ΟΧΙ στην λιτότητα που σε συντριπτικό ποσοστό υποστήριξε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ακόμη κι αν αυτό με προκλητικά αντιδημοκρατικό τρόπο αγνοήθηκε και παραβιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε αυτήν την συγκυρία λοιπόν και μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η κοινωνία βρίσκεται σε μια κατάσταση πλήρους φτωχοποίησης καθώς η οικονομία παραμένει σε συνθήκες ακραίας λιτότητας και ντροπιαστικής επιτήρησης από τους Ευρωπαίους δανειστές. Τα μέτρα δε που προωθούνται για την παιδεία κατακερματίζουν πλήρως τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, αφού έχουν ως στόχο την μετατροπή του πανεπιστημίου σε μια »Ανώνυμη Εταιρεία» όπου ο φοιτητής έρχεται πλέον αντιμέτωπος με την πλήρη εντατικοποίηση του προγράμματος σπουδών του, και ουσιαστικά καλείται να πάρει ένα πλήρως τεχνοκρατικοποιημένο πτυχίο, το οποίο θα τον καθιστά ένα πρότυπο »φθηνού» και ευέλικτου εργαζόμενου, ενός εργαζομένου που θα είναι έρμαιο του εκάστοτε εργοδότη. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η περεταίρω απόσυρση πόρων και κονδυλίων που προορίζονταν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που δίνει πάτημα στην εισαγωγή ιδιωτικών εργολαβιών μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου (σίτιση, στέγαση, καθαριότητα).

Παράλληλα, βλέπουμε κύματα προσφύγων να εισέρχονται στην Ευρώπη αναζητώντας μια αξιοπρεπή ζωή και μια Ευρωπαϊκή Ένωση να σηκώνει φράχτες και να κλείνει σύνορα μπροστά τους. Οφείλουμε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και να αντιταθούμε με κάθε τρόπο και μέσο σε τέτοιου είδους πολιτικές και να ασκήσουμε πολιτική πίεση στο κράτος ώστε να προνοήσει για τη διαβίωση των προσφύγων.

Ως φοιτητική κοινότητα όντας αντιμέτωποι με αυτή την σκληρή πραγματικότητα, καλούμαστε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές, προκειμένου να διεκδικήσουμε τον μετασχηματισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχοντας ως αντιπρόταγμα ένα πανεπιστήμιο με δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα που θα ανταποκρίνεται στις γενικότερες ανάγκες του φοιτητή.Ως μελλοντικοί εργαζόμενοι οφείλουμε να συσχετιστούμε με τον ευρύτερο κόσμο της εργασίας και να οργανωθούμε μαζί του, καθώς οι διεκδικήσεις μας ως φοιτητές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική αν έρθουν σε κοινή κατεύθυνση με τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι αναγκαίο,λοιπόν,να σπάσουμε την απάθεια των συλλόγων και να δημιουργήσουμε εκείνο το φοιτητικό κίνημα που θα διεκδικήσει και θα εκπληρώσει τα αιτήματα του.Αιτήματα για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή χωρίς επισφαλέις συνθήκες εργασίας, χωρίς ανεργία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και λαμβάνοντας υπ’όψιν την συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για δράσεις αντίστασης και ανυπακοής στην αδίστακτη μνημονιακή βαρβαρότητα που ζούμε καθημερινά, καλούμε όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης 12/11 καθώς και στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11. Για να διεκδικήσουμε μαζί με τους εργαζομένους καλύτερες συνθήκες εργασίας και να βάλουμε ένα τέλος στην διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και να διεκδικήσουμε το πανεπιστήμιο και την κοινωνία που οραματιζόμαστε, ένα πανεπιστήμιο και μια κοινωνία που θα καλύπτει τις ανάγκες μας και όχι τις ανάγκες της αγοράς!

This entry was posted in UNCATEGORIZED. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s