WELCOME REFUGEES

Για ακόμη μια φορά, ο δυτικός κόσμος παρεμβαίνει στη Μέση Ανατολή με σκοπό τον έλεγχό της και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων της. Οι μεγάλες δυνάμεις ( Η.Π.Α., Ε.Ε., Ρωσία ) προσπαθούν με στοχευμένους χειρισμούς και στρατηγικές να κερδίσουν τους συσχετισμούς δύναμης για την διαχείριση της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, οι Η.Π.Α. έχοντας σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν με όπλα την αντιπολίτευση της Συρίας με πρόσχημα την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους και του ISIS. Οι πραγματικές όμως διαθέσεις τους δεν είναι άλλες παρά να ισχυροποιήσουν την θέση τους απέναντι στην Ρωσία, η οποία συνεχίζει να διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση της Συρίας και το καθεστώς του Άσαντ. Ακόμα στην άκρη του ίδιου τραπεζιού, η Ευρωπαϊκή Ένωση με την στάση της συναινεί σε αυτό το παιχνίδι τακτικής. Ένα παιχνίδι που παίζεται πάνω σε ανθρώπινες ζωές και αδιαφορεί πλήρως για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιεραρχώντας το χρήμα και την κυριαρχία πάνω απ’ αυτά.

Καθημερινά, χιλιάδες πρόσφυγες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής, αναζητώντας αρχικά στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και εν συνεχεία μια αξιοπρεπή ζωή. Υπαίτιοι για τα μεταναστευτικά κύματα από τη Συρία είναι οι μεγάλες δυνάμεις (Η.Π.Α., Ρωσία) για την στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθώς επίσης και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη υιοθέτηση ενός ουσιαστικού πολιτικού σχεδίου επίλυσης του προβλήματος. Αντί αυτού στον δρόμο τους συναντάνε μια Ευρώπη – φρούριο που κλείνει σαν ντόμινο τα σύνορά της δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το ταξίδι τους προς μια νέα ζωή. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που παρέχει ελάχιστα χρήματα σε χώρες που είναι χώρες εισόδου μεταναστών όπως η Ελλάδα, για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας των προσφύγων και παροχής σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η Ουγγαρία ,η Κροατία, η Σλοβενία και η Τσεχία είναι από τις χώρες αυτές, οι κυβερνήσεις των οποίων όντας ανίκανες να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες των προσφύγων για περίθαλψη και πρόνοια ,υψώνουν φράχτες και αναπτύσσουν ένοπλες δυνάμεις στα σύνορά τους. Η φροντίδα των προσφύγων μέχρι στιγμής εναποτίθεται στον εθελοντισμό ,ενώ οι πραγματικά υπεύθυνοι ασχολούνται με την “οχύρωσή” τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την σειρά της, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά το απάνθρωπο πρόσωπο της ΕΕ ,και τις εκμεταλλευτικές διαθέσεις της απέναντι στους πρόσφυγες δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική μέριμνα γι’ αυτούς παρά μόνο συντάσσει σχέδια για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής και της FRONTEX.

Στην Ελλάδα , που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων προς την Ευρώπη, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Καθημερινά καταφθάνουν με κάθε μέσο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη ,Σάμος, Σαμοθράκη , Κως) εκατοντάδες πρόσφυγες. Παρά το εκτεταμένο κύμα αλληλεγγύης και κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και την αρωγή μερικών ΜΚΟ, δεν παύει να γίνεται αισθητή η απουσία της κρατικής στήριξης. Ελλείψεις βασικών παροχών σε φάρμακα, ένδυση ,σίτιση, στέγαση στους ταλαιπωρημένους μετανάστες αντιμετωπίζονται μόνο με παιχνίδια επίρριψης ευθυνών μεταξύ της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αυτό όμως μόνο εις βάρος των προσφύγων επιδρά χωρίς πρακτική αλλαγή.

Με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση , μια κατάσταση απάθειας και αδιαφορίας από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, είναι τουλάχιστον αναγκαία η δική μας αφύπνιση .Οφείλουμε να δείξουμε πως είμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες παρέχοντας τους βοήθεια με κάθε δυνατό τρόπο. Ένας αξιόλογος αριθμός συμπολιτών μας, ήδη προσφέρει το κατά δύναμιν σε υπηρεσίες , τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα. Η προσπάθεια τους είναι αξιέπαινη και απαραίτητη . Εμείς σαν ΑΡ.ΕΝ. ΠΑ.ΠΕΙ. θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε ενεργή συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια και για αυτό καλούμε τους φοιτητές του πανεπιστημίου Πειραιά να ενισχύσουν την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που οργανώνουμε για την στήριξη των προσφύγων. Το αναντικατάστατο έργο που προσφέρουν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, κοινότητες αλληλεγγύης αλλά και πρωτοβουλίες για την υποδοχή των προσφύγων δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την συνδρομή καθενός από εμάς.

Απέναντι στην κρατική αδιαφορία , την ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και την εκμετάλλευση των ιθυνόντων απαντάμε με αλληλεγγύη.

Συλλέγουμε τρόφιμα,ρούχα,είδη υγιεινής και φάρμακα καθημερινά μέχρι τις 6 Νοέμβρη από 11π.μ-3μμ στα τραπεζάκια μας στο ισόγειο

This entry was posted in UNCATEGORIZED. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s