ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Στις 13 Μαϊου διεξήχθησαν για πρώτη φορα φοιτητικές εκλογές με φόντο την αλλαγή του κεντρικοπολιτικού σκηνικού και τη δύση της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η πολιτική αυτή τομή αποτυπώθηκε σε ένα μικρό βαθμό μέσω των εκλογικών αποτελεσμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , όπου υπήρξε μια αισθήτη άνοδος των αριστερών παρατάξεων – σχημάτων11159537_10152991280353778_1683827950959962345_n πανελλαδικά. Ενώ παράλληλα, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, οι εκπρόσωποι του παλαιού δικομματισμού ήρθαν αντιμέτωποι με μια πτώση των ποσοστών τους.

Παρ’όλα αυτά, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς οι μνημονιακές παρατάξεις κατάφεραν να παραμείνουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο πως οι μηχανισμοί τους λειτούργησαν αποτελεσματικά για ακόμη μια χρονιά. Οι πελατειακές σχέσεις και οι μέθοδοι απόσπασης ψήφων έδωσαν ένα στίγμα αποπολιτικοποιήσης στις φοιτητικές εκλογές αρκετό ώστε να αναδείξει την ΔΑΠ αυτοδύναμη και να διατηρήσει την αποχή απο τις κάλπες σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ταυτόχρονα, η πολιτιστική υποκουλτούρα »πήγε σύννεφο» και η αποξένωση του φοιτητικού συλλόγου απο τις συλλογικές διαδικασίες ήταν ένα σταθερό πλαίσιο αφήγησης της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ ,οι οποίες στηρίχθηκαν σε ένα σχέδιο γενικότερης αποπολιτικοποιήσης που ο μόνος στόχος του ήταν ένα εκλογικό αντίκρισμα, η πλειοψηφία των εδρών στο Δ.Σ και τελικά η διαχείριση των συσχετισμών στο πανεπιστήμιο.

Σίγουρα δεν είναι αυτό το πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε .Ωστόσο, για να μην είμαστε απαισιόδοξοι, η ανοδική τάση του σχήματος μας, όχι τόσο εκλογικά, αλλά σε ζήτημα οργάνωσης και δράσεων, η συμβολή μας στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Αγώνα Φοιτητών Πα.Πει ,η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης με απαρτία ύστερα απο περίπου τρία χρόνια, οι ανοιχτές διαδικασίες συζήτησης με τους συμφοιτητές μας, και η παρέμβαση μας καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε να παραγουμε πολιτική απο τα κάτω.

Το όραμα μας για το πανεπιστήμιο ως κοινωνικό χωρο και χώρο γνώσης ξεπερνάει κάθε λογική ανάθεσης, απάθειας και ωχαδερφισμού. Θέλουμε έναν σύλλογο ο οποίος θα συμμετέχει, θα συνδιαλέγεται ,θα παίρνει θέση και θα επιλύει τους προβληματισμους του και τις ανάγκες του ανοιχτά μέσα απο δημοκρατικές διαδικασίες και θα παλεύουμε για αυτό εως ότου γίνει η ίδια μας η καθημερινότητα. Θα επιμείνουμε στις θέσεις,τις ιδεές και τις αξίες μας για ένα εναλλακτικό μοντέλο πανεπιστήμιου και κοινωνίας, γιατί η αριστερά μπορεί να είναι δημιουργική και οχι μόνο αντιδραστική και δε θα εφησυχαστούμε μέχρι το όραμα μας να γίνει πραγματικότητα. Είμαστε αυτοί που ονειρεύομαστε την μέρα και βλέπουμε πράγματα που διαφεύγουν απ’όσους ονειρεύονται μόνο τις νύχτες. Δημιουργούμε το πανεπιστήμιο των αναγκών μας!Οργανώνουμε την κοινωνική αντεπίθεση!

This entry was posted in ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s