Κάλεσμα στη πορεία στις 6 Δεκέμβρη

No justice No…. peace

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου σκάει σαν βόμβα στην ελληνική πραγματικότητα. Ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας ,στα Εξάρχεια η αποτρόπαιη δολοφονία ενός 15χρονου αγοριού διαπράττεται στο όνομα της ακρατής κρατικής βίας από το οπλισμένο χέρι του αστυνομικού Κορκονέα. «Ελάτε αν σας βαστάει τσογλάνια». Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που είπε ο Κορκονέας πριν ευθυγραμμίσει την κάννη του με την καρδιά του παιδιού απέναντι.

Eξι χρονιά μετά αυτή η βομβά εξακολουθεί να προκαλεί εκρήξεις ανάλογες με εκείνες που είχαν εκτυλιχθεί εκείνο τον οργισμένο Δεκέμβρη. Η κρατική καταστολή και η αστυνομοκρατία εξακολουθεί να είναι εδραιωμένη και η αστυνομοκρατία να εντείνεται διαρκώς. Τέτοιες συνθήκες αναδεικνύουν μεν προβληματισμούς για την κοινωνική σύσταση ,αναπαράγουν δε πιο έντονες εκφράσεις κρατικής βίας.

Τα τελευταία χρόνια η κρίση που βαθαίνει στην Ελλάδα έχει επηρεάσει πολυεπίπεδα την φυσιογνωμία της κοινωνίας. Το κράτος και η αστυνομία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αναπαραγωγή της κυριαρχίας των οικονομικών ελίτ και των νόμων της αγοράς, αλλά και στην εξέλιξη της κοινωνίας που πραγματοποιείται μέσα από την σύγκρουση του κεφαλαίου και του κράτους δικαίου. Μπροστά στην ορμή των οικονομικών ελίτ για την επιδίωξη του κέρδους ,οι δημοκρατικοί νομοί ,οι ελευθέριες ,η έννοια του δημοσίου συμφέροντος και οι συλλογικές διαδικασίες καταστρατηγούνται σφοδρά με σκοπό την περιθωριοποίηση και την απονέκρωση του λαϊκού σώματος. Σε αυτό το σημείο η αστυνομία ως βασικός μοχλός του κράτους συνδράμει μέσα από κατασταλτικές πρακτικές στην εμπέδωση μιας αποστερημένης από δικαιώματα ζωής ως μια κανονικότητα. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί (σώματα ασφαλείας, σώματα καταστολής ) ,σταδιακά έχουν διαμορφώσει νέα πρότυπα ως ορθολογικά όπου η υποταγή θεωρείται φυσιολογικό επακόλουθο.

Έτσι η αύξηση του κράτους εν κρατεί και τα περιστατικά αυθαίρετης βίας από την αστυνομία είναι ραγδαία . Η δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου και του αντιφασίστα Π. Φύσσα, οι επιχειρήσεις σκούπα για τους μετανάστες ,εγκλήματα μίσους εις βάρος ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων (ΛΟΑΤΚΙ) που ενέχουν ρατσιστικό κίνητρο ,οι αυθαίρετες προσαγωγές ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων με σκοπό τη άγρια καταστολή αλλά και η παράλογη κακοποίηση των κρατουμένων είναι εκφράσεις μιας ασύγκριτης βιαιότητας που δεν συνάδει με τις προσταγές του κράτους δικαίου. Η ενσωμάτωση από τα αστυνομικά σώματα ακροδεξιών στοιχείων (Χρυσή Αυγή) έρχεται να επισπεύσει τον εκφασισμό της δράσης τους και να εντείνει την αυταρχικοποίηση των μέσων επιβολής τους. Από την άλλη η συνεχής ανοχή καταδυνάστευσης των δικαιωμάτων μας συνδυαστικά με την ανεξέλεγκτη δράση καταπνικτικών κρατικών μηχανισμών τείνει να καταστήσει την νέα κανονικότητα των πραγμάτων αποδεκτή στις συνειδήσεις πολλών.

Ένα ακόμα θύμα της κρατικής βίας που μάχεται ενάντια σε μια τέτοια κανονικότητα , είναι ο Ν. Ρωμανός, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του φίλου του Γρηγορόπουλου από τα «όργανα της τάξης». Εδώ και 25 μέρες έχει κηρύξει απεργία πείνας για την παραχώρηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για εκπαιδευτικές άδειες. Η δικαιοσύνη ξεχνά προφανώς ότι αυτοσκοπός είναι να μορφώνει κεφάλια και όχι να τα κόβει. Ο ι μηχανισμοί του κράτους εξαντλούν πάνω του μια φρικαλέα εκδικητικότητα και δεν δείχνουν καμία υποχώρηση απαξιώνοντας την λειτουργία του εύνομου κράτους.

Το Σάββατο στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ένα νέο παιδί έγινε θύμα της ανεξέλεγκτης κρατικής βίας. Τα Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 ένας ακόμα νέος πλησιάζει τον θάνατο για τον ίδιο λόγο, γιατί ζητάει τα αυτονόητα δικαιώματα του . Ο συμβολισμός είναι μεγάλος και η συγκυρία τρομακτική. Αυτή η μέρα δεν χωρά άλλο θάνατο.


Για την φωνή όσων αντιστέκονται στην στυγνή κρατική βία, για αυτή την ανάσα ελευθερίας που διεκδικεί ο Ρωμανός ,για την άδικη δολοφονία του Γρηγορόπουλου καλούνται όλοι και όλες στην πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου.

cropped-aren-papei-logo-2.jpg

This entry was posted in ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΡ.ΕΝ ΠΑ.ΠΕΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s