Αποδώστε στο κλίμα δικαιοσύνη

του Άρη Αναγνώστου τμήμα Βιομηχανικής

Να αποδοθεί δικαιοσύνη στο κλίμα για το καλό των κατοίκων όλου του πλανήτη ζητούσαν με πανό οι κάτοικοι της Ντόχα, όπου έλαβε χώρα η πρόσφατη διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκπρόσωποι 195 χωρών που συμμετέχουν στον ΟΗΕ συναντήθηκαν στο Κατάρ, με σκοπό να λάβουν ορισμένες αποφάσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και κυρίως του φαινομένου του θερμοκηπίου. Να σημειώσουμε πως το Κατάρ βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις πλέον ρυπογόνες χώρες του πλανήτη. Σχεδιάζει μάλιστα, ενόψει του μουντιάλ που θα φιλοξενήσει το 2022 να χτίσει γήπεδα τα οποία στη συνέχεια θα κατεδαφίσει…

Τι όμως συμφωνήθηκε τελικά στην πρόσφατη συνδιάσκεψη; Κάτι ελάχιστα παραπάνω από το τίποτα για άλλη μία φορά. Αν θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι θετικό, αυτό θα ήταν η απόφαση να χορηγηθούν στις πλέον φτωχές χώρες αποζημιώσεις για τις περιβαλλοντικές καταστροφές που οι τελευταίες έχουν υποστεί. Ωστόσο παραμένουν αναπάντητα τόσο το ποσό αυτό, όσο και η χρονική στιγμή κατά την οποία οι αποζημιώσεις θα αποδοθούν. Αποθαρρυντική είναι και η απόφαση για επέκταση του πρωτοκόλλου του Κιότο, που έληγε φέτος, έως το 2020. Άλλα οχτώ χρόνια δηλαδή θα περάσουν χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και αποφάσεις.

Και ιδού τα πρακτικά της διάσκεψης. Χώρες όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία (χώρες με τεράστια βιομηχανία άρα και μεγαλορυπαντές) αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη συνδιάσκεψη αναφέροντας πως οι χώρες που πρέπει να αντιμετωπίσουν πρωτίστως την κλιματική αλλαγή και να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων είναι η Κίνα και οι  Η.Π.Α. επομένως έμειναν να στηρίζουν τις αποφάσεις οι χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστραλία, καθώς και μικρότερες χώρες όπως ο Λίβανος. Χώρες δηλαδή των οποίων η συνολική εκπομπή ανέρχεται στο 15% της συνολικής εκπομπής ρύπων στον πλανήτη. Το υπόλοιπο 85% θα παραμείνει ανεξέλεγκτο έως το 2020…

Χαρακτηριστικό είναι πως από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε ουσιαστική συμμετοχή στην διάσκεψη. Επιβεβαιώνεται έτσι η νεοφιλελεύθερη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης που έχει ως στόχο, όπως φαίνεται και από τη στάση της στις Σκουριές Χαλκιδικής την ολική καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα λοιπόν με επιστήμονες, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η μέση θερμοκρασία της γης αναμένεται να αυξηθεί έως το 2040 κατά έως και τρεις βαθμούς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου, το λιώσιμο των πάγων και επομένως την αύξηση της περιβαλλοντικής μετανάστευσης η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο καπιταλισμός και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποδεικνύουν πως ούτε την ανθρώπινη ζωή λαμβάνουν υπόψη, ούτε και το περιβάλλον. Το περιβάλλον όμως είμαστε εμείς και ο αγώνας για την επιβίωσή του είναι αγώνας για τη δική μας επιβίωση. Να μολυνθούν τα κέρδη τους και όχι το περιβάλλον.

Logo

This entry was posted in UNCATEGORIZED. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε