Ίσα δικαιώματα ίσες ευκαιρίες

(Μ.Μ. Οικονομικής  Επιστήμης)

 Στα άτομα με αναπηρίες είναι αφιερωμένη η 3η Δεκεμβρίου, με στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών. Η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) που καθιερώθηκε να εορτάζεται από το 1992, έχει αξία μόνο αν ο καθένας/μία από μας με τον τρόπο του/της , φροντίζει καθημερινά να δημιουργεί τις συνθήκες για μία καλύτερη κοινωνία, μεριμνά να καταλάβουν οι συνάνθρωποί του να συνυπάρχουν χωρίς προκαταλήψεις, φροντίζει όλοι να έχουν  ίδια δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στη ζωή, διότι η αναπηρία μας αφορά όλους είτε έχουμε είτε όχι κάποια αναπηρία οι ίδιοι ή το περιβάλλον μας.

Αρχικά, σωστός όρος, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, καθώς η χρήση της σωστής ορολογίας αναφερόμενοι στην αναπηρία είναι πολύ σημαντική γιατί οι λέξεις δεν μας εκφράσουν μόνο αλλά διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας, είναι «άτομα με αναπηρία ΑμεΑ». Αντίθετα, ο όρος ΑΜΕΑ-άτομα με ειδικές αδυναμίες, είναι λανθασμένος, ξεπερασμένος και ο όρος «άτομα με ειδικές ικανότητες» που χρησιμοποιείται πολύ συχνά από άγνοια, από κακώς εννοούμενη ευγένεια και προσπάθεια εξωραϊσμού μιας αναπηρίας είναι προβληματικός για τα άτομα με αναπηρία που γνωρίζουν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Συχνό και δυσάρεστο γεγονός, αποτελεί και πρέπει να εξαλειφθεί, η ενόχληση κάποιου από την παρουσία ατόμου με αναπηρία. Το 7 με 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μία αναπηρία γεγονός που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στο κόσμο υπολογίζεται ότι ζουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Ως εκ τούτου προκύπτει το μέγεθος του προβλήματος με όλες τις επιπτώσεις του που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία.

Δυστυχώς, όμως, είναι κοινή διαπίστωση ότι το κράτος πρόνοιας που οδεύει ολοκληρωτικά στον αφανισμό διαχρονικά έχει επιδείξει ανεπάρκεια στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που μαστίζουν αυτήν την ομάδα των συνανθρώπων μας. Τα χρόνια προβλήματα υγείας και το αδύναμο κοινωνικό περιβάλλον συνθέτουν ένα πλέγμα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αναπηρία με όρους ιδεολογικής προκατάληψης και συχνά οδηγεί τους συνανθρώπους μας στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην αρνητική αυτή στάση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, έρχονται να προστεθούν οι νέες σημαντικές περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, σε περικοπές και παροχές ατόμων με αναπηρία που προβλέπει προσδιορισμό ποσοστού αναπηρίας του Υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με αυτόν, άμεσα επηρεάζονται τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, τα άτομα με αυτισμό, μεσογειακή αναιμία, διαβήτη, όσοι πάσχουν από AIDS, αφού τα ποσοστά μειώνονται σε τέτοιο βαθμό που οριακά εντάσσονται στα πλαίσια για να δικαιούνται

Ενδεικτική είναι η περίπτωση 350 ατόμων, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, ανάμεσά τους και 35 παιδιά, οι οποίοι, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» χάνουν φάρμακα, παροχές και τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης καθώς το ποσοστό αναπηρίας με το νέο κανονισμό μειώνεται το δεύτερο χρόνο της μεταμόσχευσης από το 80% στο 10%.προνοιακά δικαιώματα και δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη. Είναι προφανές, ότι αγνοούν θελημένα πως δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις που εμφανίζουν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας. Έτσι, ο αντικοινωνικός χαρακτήρας της τριμερούς μνημονιακής κυβέρνησης αποτυπώνεται με τον πιο κυνικό τρόπο στη αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στους αναπήρους.

  Για άλλη μία φορά, λοιπόν, η απάντησή μας στην πολιτική της μνημονιακής λιτότητας που επιβάλουν Τρόικα και ΔΝΤ πρέπει να είναι «ή Εμείς ή Αυτοί» .Είναι  αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε η προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού καθώς και η υπενθύμιση στη κυβέρνηση πως η αξιοπρέπειά μας δεν έχει τιμή για να μειώνεται!

This entry was posted in UNCATEGORIZED. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s