ΙΣΟΤΗΤΑ: Άραγε εφαρμόζεται εδώ και χρόνια?

Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία όπου η αδικία, η ανομία της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο καθώς και η ανισότητα επικρατούν και κυριαρχούν μεταξύ των ανθρωπίνων σχέσεων.

Ορμώμενοι από την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας που υφίστανται οι γυναίκες (25/11) θεωρούμε χρέος μας να παρουσιάσουμε ξανά το πρόβλημα επαναφέροντάς το στο στόχαστρο της επικαιρότητας, δίνοντας έτσι μεγάλη σημασία στην προσπάθεια πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπου η ανεργία και η μετανάστευση οξύνονται.

Αρχικά κυρίαρχη είναι η αντίληψη που θέλει τις γυναίκες να γίνονται  «γυναίκες» μόνο στη κουζίνα. Έτσι, μας κατακλύζουν καθημερινά οι διαφημίσεις που δείχνουν αποκλειστικά γυναίκες να ασχολούνται με τα οικιακά και χαρούμενες να αγοράζουν τα προϊόντα για το νοικοκυριό τους. Ταυτόχρονα, επίκαιρος παραμένει ο μύθος της χειραφετημένης γυναίκας που καταδυναστεύει τον άνδρα. Ακόμη και η εικόνα που προβάλουν κατά κανόνα οι γυναίκες των τηλεοπτικών προγραμμάτων δείχνει καθαρά πόσο η συγκεκριμένη φιλοσοφία δεν είναι προοδευτική, αφού είναι χυδαία εμπορική και εξευτελίζει την γυναικεία αξιοπρέπεια, υποβαθμίζοντάς την στο πρόσωπο του ανδρικού φύλου.

Η Ariel Levy στο σημαντικό έργο της «Θηλυκές Φαλλοκράτισσες» τονίζει πως οι γυναίκες και η ανερχόμενη κουλτούρα του ξέκωλου κάνει τους ανθρώπους στο βωμό του κέρδους και της δημοσιότητας να θυσιάζονται πουλώντας το κορμί τους ακόμη και με το ζόρι σε τηλεοπτικά σκουπίδια.

Το πρόσωπο τη γυναίκας δεν θα πρέπει να είναι ούτε η Μενεγάκη  ούτε η Παναγιωταρά. Αρνούμαστε τις προκατασκευασμένες συνταγές περί ανθρώπων και φύλων. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο στην εργασία, είναι σε διπλάσιο ποσοστό ανεργίας από τους άνδρες, ανατρέφουν χωρίς βοήθεια τα παιδιά, γελοιοποιούνται (π.χ. από διαφημίσεις που συχνά χρησιμοποιούν αυτές και το σώμα τους ως πειραματόζωα για χημικά προϊόντα όπως καλλυντικά, απορρυπαντικά, κ.α.), εκπορνεύονται και κακοποιούνται.

Συγκεκριμένα, η βία κατά των γυναικών (συμπεριλαμβανομένης της πορνείας, όπου αποδείχθηκε ότι οι θεσμοί που υποστηρίζουν και επωφελούνται από την πορνεία, είναι off shore εταιρείες, στρατός, Σώματα Ασφαλείας, κυβερνήσεις, και σώματα διακίνησης που συχνά δρουν υπό τον μανδύα διεθνιστικών «αντισυνοριακών» οργανώσεων), εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο με ακραία γεγονότα που συχνά παραβιάζουν τις συνθήκες του ΟΗΕ περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως γενοκτονία του φύλου με μαζικές θανατώσεις θηλυκών μωρών, κλειτοριδεκτομή ( αναφορά στην ταινία «Το λουλούδι της ερήμου»), εκούσια παράληψη προφύλαξης ανδρών φορέων του ιού  AIDS εις βάρος γυναικών μη φορέων, βάναυσοι ξυλοδαρμοί, βιασμοί, ακόμη και μέσω της πορνογραφικής βιομηχανίας.

Από το 19ο αιώνα, στη Δυτική Ευρώπη και Αμερική οι γυναίκες αρχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στη χειραφέτησή τους και την υποταγή λόγω φύλου, με στόχο την ισοτιμία. Χρόνια μετά, σημαντικά αλλά λίγα είναι τα στοιχεία που ουσιαστικά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο μιας και η κρίση επιδεινώνει και δεν επιλύει το πρόβλημα το οποίο παραμένει. Ας μην αφήνουμε ούτε τη συμπεριφορά των άλλων ούτε την αδυναμία τη δική μας να μας αποκτηνώνουν.

Περισσότερες από 2000 καταγγελίες για βία σε βάρος γυναικών δέχθηκε τους οχτώ πρώτους μήνες λειτουργίας της η γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων.

Ας δράσουμε, λοιπόν, όλοι και όλες ενάντια στη βία που γεννούν η ανισότητα και ο σεξισμός και ας αγωνιστούμε για ενίσχυση της ισότητας των φύλων, παροχή ασύλου, προστασία και στήριξη γυναικών και ανηλίκων θυμάτων σωματεμπορίας και γενικώς εξάλειψη κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών.

Τετραήμερο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ξεκινά σήμερα  ενάντια στη βία που υφίστανται οι γυναίκες και θα ολοκληρωθεί 28 του μηνός. Περισσότερες από τριάντα ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών, παλαιότερες όπως ο κλασσικός «Ταξιτζής» του Μάρτιν Σκορσέζε αλλά και καινούργιες όπως η «Τσιγγάνικη ψυχή» και ο «Αγώνας του Κρίπαν» που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνθέτουν το αφιέρωμα, το οποίο, εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει και συζητήσεις των σκηνοθετών με το κοινό.

This entry was posted in UNCATEGORIZED. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s